Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak üstelik, esnek ve hoş bir örgüda olmalı, körpe bir aromaya ve tekdüze yanmayı esenlayacak cenahıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf temiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faziletli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler de biröte spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tat maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime apiko saymak içindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde içilen bir puro ülküsel nem değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça uygun ve içilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir nefer bu nem değerinin puroya efsus edilen bir bedel olduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeslekimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değmeslektirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna mevsim ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en hayırlı bedel bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız şey ortalama 6 kamer içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için mukannen bir mevsim içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca bir araba hararet değmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri peylemek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu bedel iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile alay malay yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en hayırlı opsiyon olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem transfer hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.